IES de Gironella
Àrea de Matemàtiques
CV FEM UN PROJECTE WEB
 
TRACTAMENT DIGITAL DEL SO
ÚS DEL COOL EDIT

El so al PC

 

Observació de la placa de so

Observarem la part del darrera del nostre PC. Per localitzar la nostra placa de so mirarem que és l'única amb forats rodons lliures (si només tenim una placa de so com a dispositiu multimèdia). 
 

Tot i la diferent varietat de targetes de so que hi ha al mercat,  observarem, sigui amb símbols o lletres, les següents indicacions al costat dels forats:
  • Line In: línia d'entrada. Aquí podem connectar un casset, un mini-disc, un DAT, o qualsevol font de so externa.
  • Mic: lloc on connectarem el micròfon per realitzar posteriors pràctiques.
  • Line Out: línia de sortida sense amplificació de so, per portar a un equip de música extern o a un altre enregistrador de so extern.
  • Midi/Game: s'utilitza per connectar tota mena d'instruments Midi. També és possible connectar el joystick per als jocs (fonamentalment).
(fotografiar les de l'IES)

Control de volum

Feu un sol clic en la icona que representa un altaveu a la barra de tasques.
S'obrirà un control de volum simple. Amb ell podrem regular, arrosegant el lliscador, el volum general de reproducció del so. Per fer desaparèixer aquesta icona, feu clic al damunt de l'escriptori a qualsevol punt.


Formats de so

Existeixen molts formats però n'indiquem uns quants de bàsics, cadascun amb característiques pròpies d'utilització i composició :
 

 
APLICACIÓ
GRANDÀRIA D'ARXIU
WAV
Format d'ona. El més utilitzat en Windows.
Molt gran
MID
Fa servir patrons que ja estan actius a la targeta de so, conté la codificació de la música i és editable.
Molt petit
MUS
Semblant al mid però específicament per a programari de tractament d'arxius en mid, per exemple Music Time.
Molt petit
MP3
El format de moda. Treballa en format wav però comprimint aquelles parts que poden resultar
 inaudibles. Rebaixa molt les grandàries dels arxius.
Petita
RM
Format d'àudio fet servir per Internet per l'estàndard de l'empresa Real. Es diu Streaming, que vol dir que no cal tenir tot l'arxiu al disc dur per començar a escoltar-lo.
Molt petita

 


Un programa d'edició de so. El Cool Edit

L'objectiu d'aquesta pràctica és introduir-nos en un programa d'edició de so per depurar els nostres arxius sonors. Entre molts, hem triat un que es diu COOL EDIT. Hi podeu accedir des de Inici | Programes | Música

 

  Enregistrament des del micròfon
  • Feu File / New i apareixerà el menú de selecció de format. Podem triar la qualitat de l'enregistrament:

  • Per a un enregistrament de veu és suficient treballar a 11.025 com a Sample Rate, en mono i a 8 bits. En cas de treballar en música, contra més us pugueu permetre, millor, sempre considerant la relació qualitat-quantitat d'informació.

  • Ja tenim la pantalla preparada per enregistrar. Feu clic Record i comenceu a parlar pel micròfon.


  • Per finalitzar feu clic a Stop. Apareixerà llavors la representació gràfica de l'ona de so a la part central de la pantalla.
  • Podeu reproduir l'enregistrament des de Play.
  •  
  • Podem seleccionar amb el ratolí trams de l'ona,
  • Un cop feta una selecció la podem eliminar amb la tecla Suprimir, tallar, copiar i enganxar (amb el menú Edit). Podeu aplicar silenci directament amb la icona .
  • Realitzeu els canvis necessaris i finalment deseu l'enregistrament amb File/Save As, poseu al fitxer el nom de xxx.wav. Com a format d'enregistrament esteu segurs que poseu el que mostra aquesta figura:

  • Si finalment veieu o preveieu que l'arxiu tindrà molta extensió en espai, sempre estareu a temps de reduir la seva qualitat des del menú Edit / Adjust Sample Rate o Convert Sample Type, deixant-lo en una qualitat inferior i, per tant, menor en espai.

  • Per assegurar-vos que els nivells de volum estiguin equilibrats ( ni alts ni massa baixos ),dins un nivell de tolèrància, apliqueu l'opció Normalize al 90 %.

    Realitzeu aquest pas sempre que enregistreu una font externa.Si enregistreu molt alt o molt fluix es difícil de corregir, millor tornar a començar.

  • Per deixar els nostres sons lliures de soroll de fons tenim un filtre força adequat. Cal obrir el programa amb les opcions Save, external.... i Filter and Noise Reduction. Un cop seleccionat amb el ratolí en lloc a passar el filtre, cal anar al menú Transform/ Noise Reduction i clicar a Get Noise... Un cop transformat, acceptar amb OK.

    Sentirem com els típics "fregits" de fons que sempre resten enregistrats desapareixen del fons.

Com reduir notablement la mida dels nostres arxius enregistrats

Si treballem en qualitat al nostre disc dur no ens importarà massa tenir una arxiu de més d'un mega en la màxima qualitat possible, però a l'hora de fer arribar arxius de so per correu electrònic o per a pàgines web cal tenir molt present la grandària d'allò que fem arribar al nostre interlocutor virtual.

És per això que cal sacrificar una mica la qualitat del so en benefici del tamany d'arxiu. Per això us proposem que els exrcicis que heu de fer arribar via mòdem tinguin una mida acceptable, tot i que es redueixi una mica la seva qualitat.

Existeix una via al Cool Edit per reduir notablement la mida dels arxius. Es tracta de desar el nostre arxiu en format wav amb compressió MP3.

  • A l'hora de desar l'arxiu, com sempre anirem a save as. 
  • Un cop a la finestra de salvar l'arxiu triarem l'especificació ACM Waveform, i clicarem a Options..

  • Un cop allà triarem l'especificació MPEG Layer-3 amb els atributs que creiem més adients ( el del requadre seria suficient en estereo )


  • Acceptarem i desarem el nostre arxiu (millor si poseu nom.mp3). Mireu la mida de l'arxiu i observareu que és força més petita que abans.

 

Extracció de cançons d'un CD d'àudio

Amb el programa Windac que trobareu a (Inici | Programes | Música) podem copiar una determinada cançó del CD de música al nostre disc dur en format wav per a una posterior edició.

Cal seleccionar les cançons que volem copiar i triar l'opció del menú Actions | Copy tracks.

Posteriorment, com que el fitxer .wav és molt voluminós, convé transformar-lo a format .mp3 (ocupa 11 vegades menys que el wav). Per fer aquesta conversió cal aplicar les opcions que hem explicat abans: anirem a save as... triarem archivo de tipo: ACM Waveform, clicarem a Options.. i posem format MPEG Layer-3 a l'hora de posar el nom del fitxer podem escriure .mp3 en comptes de .wav.
 

Podeu obrir un fitxer mp3 amb el Cool Edit per editar-lo


Creació de MIDs amb el Music Time

Des del Music Time podeu crear, obrir o editar un fitxer *.MUS i exportar-lo *.MID. Cal anar al menú Fitxer/Anomenar i desar. Els fitxers MID també els podeu incorporar a pàgines web.