IES de Gironella
Àrea de Matemàtiques
CV FEM UN PROJECTE WEB
 
ENLLAÇOS (II)

Informació
Enllaç amb objectius
 
A vegades l'enllaç a una pàgina convé fer-lo a apartats o àrees concretes en comptes de al punt inicial de la pàgina, en aquest cas cal definir punts de fixació (marques) i després crear l'enllaç que apunti directament al punt. Aquesta opció també s'utilitza per fer salts o enllaços dins una mateixa pàgina quan aquesta és molt llarga.
 
Pràctiques

La finalitat d'aquesta pràctica és enllaçar cada un dels municipis que figuren a la pàgina garrotxa.htm amb la corresponent explicació a la pàgina municipis.htm. Per fer-ho creeu els objectius a la pàgina municipis.htm i definiu els enllaços des de la pàgina garrotxa.htm.
 
Obriu amb el Dreamweaver la pàgina municipis.htm. Seleccioneu el text Olot i cliqueu l'opció Invisible | Insertar punto de fijación de la finestra d'objectes. Poseu olot com a nom de l'objectiu. A la finestra del Dreamweaver es visualitza una icona per mostrar la ubicació d'aquest punt fix.

Repetiu aquest procés per a cada un dels municipis. Convé que els noms d'objectiu siguin en minúscula, curts, no tinguin accents i sense espais en blanc. Per exemple:
 

Nom del municipi
Nom de l'objectiu
Olot
olot
Sant Joan les Fonts
santjoan
la Vall d'en Bas
vallbas
Besalú
besalu
Santa Pau
santapau
Castellfollit de la Roca
castellfollit

 
Deseu la pàgina municipis.htm.
 
Una vegada creats els objectius, el següent pas és definir els enllaços des de la pàgina garrotxa.htm.
 
Obriu amb el Dreamweaver el fitxer garrotxa.htm, marqueu el municipi Olot, i a la finestra de propietats seleccioneu amb de Vínculo el fitxer municipis.htm i afegiu #olot.

 
Repetiu aquest procés per a cada un dels municipis. Deseu el fitxer garrotxa.htm i comproveu amb el navegador el funcionament dels enllaços que heu definit.
 

Atenció

Quan els enllaços són dins la mateixa pàgina, els passos a seguir són els mateixos que en l'exemple anterior. Primer cal definir els objectius -el destí- i a continuació els enllaços. En aquest cas, a la casella Enllaça a una ubicació de pàgina o fitxer només s'apunta l'objectiu: #olot. La pàgina on hi ha l'objectiu i la pàgina de l'enllaç coincideixen.


 

Pràctiques

Enllaç a una pàgina del mateix servidor
 
De vegades volem crear un enllaç a una pàgina d'una pàgina personal o projecte web situat al nostre mateix servidor web (en el nostre cas el de l'IES). Si l'adreça de correu on volem accedir és, per exemple, http://www.iesgironella.ct/mates/mat4eso/index.htm. Posarem a l'apartat Vínculo el tros de la ruta després del nom del servidor, començant per /,

 
La següent pràctica consisteix en afegir un enllaç a la vostra pàgina web personal de l'IES des de la pàgina garrotxa.htm.
 
Obriu amb el Dreamweaver la pàgina garrotxa.htm. Situeu el punter del ratolí a la part de baix de la pàgina i teclegeu esl vostres nom i cognom seguit de les paraules correu i web. Marqueu la paraula web amb el ratolí i a l'apartat Vínculo, indiqueu
/~usuari/index.htm (ja que la vostra web personal és http://www.iesgironella.ct/~usuari/index.htm).
 
Deseu el fitxer garrotxa.htm. Comproveu des del navegador que l'enllaç funciona correctament.
 
Comproveu que quan cliqueu el vostre nom i cognom (l'enllaç) es visualitza, és a dir, apareix la vostra pàgina personal.

 

Atenció

També podríem posar l'adreça URL completa, en el cas anterior, http://www.iesgironella.ct/~usuari/index.htm. Això podria produir que l'enllaç funcionés correctament des de dintre de l'IES però malament des de qualsevol altre ordinador extern.

Si voleu que la pàgina destí del vincle aparegui en una nova finestra del navegador poseu Dest: _blank a la finestra de propietats.

 

Pràctiques

Enllaç a una adreça de correu electrònic
 
Quan es clica un enllaç a una adreça de correu electrònic s'obre una finestra que permet trametre un missatge.
 
Obriu amb el Dreamweaver la pàgina garrotxa.htm.
Marqueu la paraula correu que heu escrit abans i cliqueu la icona Insertar vínculo de correo electrónico de la finestra d'objectes, indiqueu la vostra adreça de correu.

Deseu el fitxer garrotxa.htm. Per poder comprovar que aquest enllaç funciona cal que tingueu configurades les opcions de correu electrònic del vostre navegador (identificador de l'usuari, servidor de correu...). Als ordinadors de l'IES aquesta configuració no sol estar establerta.
 
Comproveu que quan cliqueu el vostre nom i cognom (l'enllaç) es visualitza una finestra de correu amb el camp del receptor ja omplert.
 
Moltes vegades, un enllaç a una adreça de correu s'indica amb una icona (un sobre, una bústia de correu...) i així resulta més gràfic. És un enllaç mitjançant una imatge.
 
Substituïu la paraula correu per la icona correu.gif i definiu també l'enllaç a la vostra adreça de correu. Recordeu desar la imatge a la carpeta de treball d'aquest lloc web L:\eso_4t\usuari\web_personal\cvweb\garrotxa\. Inseriu la imatge a la pàgina, seleccioneu-la i definiu l'enllaç.

 

Atenció Quan definiu un enllaç a una adreça de correu, a més de predeterminar el receptor del missatge també podeu especificar el tema amb el paràmetre ?Subject=tema a continuació de l'identificador. Per exemple:
 
usuari@xxx.yyy.com?Subject=La Garrotxa
 
Quan cliqueu l'enllaç, la finestra de correu electrònic serà semblant a:
 
Finestra de correu electrònic

 
 
Enllaços a altres tipus fitxers
 
El Navegador és capaç d'obrir i mostrar en pantalla els fitxers HTM i també imatges en format gràfic JPG i GIF. El mateix passa amb els fitxers de tipus TXT. En el cas dels fitxers de so WAV o MID el Navegador té una aplicació auxiliar que permet escoltar-los en el moment de rebre'ls. Així doncs no hi ha cap problema per definir enllaços a fitxers d'aquest tipus.
 
Quan es fa un enllaç a un fitxer gros es recomana afegir-li un text amb informació addicional sobre la mida del fitxer. D'aquesta manera és l'usuari qui pren la decisió de rebre o no el fitxer.
 
En rebre un fitxer de tipus desconegut (per exemple els tipus EXE o ZIP) el Navegador mostra un quadre de diàleg per permetre a l'usuari definir una aplicació per obrir el fitxer o desar-lo al disc.
 
Quadre de diàleg: Tipus de fitxer desconegut