IES de Gironella
Àrea de Matemàtiques
CV FEM UN PROJECTE WEB
 
ENTORN DE TREBALL DEL DREAMWEAVER

 

Edició d'una pàgina simple

Com a primera pràctica es proposa la realització d'una primera pàgina web que mostrarà la facilitat amb què es pot fer servir el Dreamweaver.

 

Aquesta pràctica serà una pàgina web anomenada primera pàgina, amb una frase comentant que aquesta pàgina és la primera que es realitza amb el programa.

Si s'obre el programa Dreamweaver, apareixerà una pàgina en blanc on es pot començar a escriure el títol de la pàgina:

Escriviu: "Primera pàgina"

Feu a continuació un salt de línia, com si fos un editor de textos (Tecla Retorn).

I finalment escriviu: "Aquesta és la primera pàgina feta amb Dreamweaver"

A continuació seleccioneu la primera línia (Primera pàgina), que serà el títol de la pàgina, i al menú Texto premeu l'opció Formato de pàrrafo i Encabezado 1.

Ja es pot guardar la pàgina mitjançant l'opció Guardar del menú Archivo. (Recordeu de desar-ho a la vostra carpeta de treball L:\eso_4t\usuari\web_personal\cvweb\). Poseu-hi de nom pagina1 (tingueu en compte les normes de noms de fitxers), el Dreamweaver afegirà automàticament l'extensió .htm.
És recomanable desar el document just en el moment de crear-lo, encara que no s'hagi començat l'escriptura.

Per veure el resultat del que s'ha fet, obriu el navegador i poseu l'adreça http://www.iesgironella.ct/~usuari/cvweb/pagina1.htm

 

Un detall que fa guanyar temps alhora de fer canvis a la web és recordar no tancar el navegador un cop s'ha vist el resultat i es vol tornar a treballar amb el Dreamweaver. Només cal seleccionar la icona del Dreamweaver en la barra de tasques del Windows o minimitzar el navegador. Això estalviarà temps en la propera previsualització. La pròxima vegada que accedim al navegador cal prèmer el botó d'actualització de la pàgina actual.

Accediu al Dreamweaver i afegiu una altra línia de text: "Més endavant faré pàgines més complexes". Deseu-ho. Accediu ara al navegador i actualitzeu la pàgina.

 
 

 

 

 

L'entorn del Dreamweaver

 

L'entorn de treball del Dreamweaver és relativament simple, però cal tenir algunes nocions bàsiques sobre les eines que es poden fer servir i el seu significat.

Per aquesta iniciació a l'entorn de treball es començarà per situar les zones de treball comentant els 5 elements principals:

  • Barra de menús
  • Barra d'eines
  • Barra d'estat
  • Finestres flotants: propiedades i objetos
  • Finestra de treball

En la següent figura es pot veure la disposició d'aquestes zones i a continuació es comenten detalladament cadascuna d'elles.

 

   

Barra de menús i barra d'eines

 

La barra de menús conté gairebé totes les eines que es poden fer servir amb el Dreamweaver, però algunes, per la seva freqüència d'ús, també s'incorporen a través d'altres accessos, com la barra d'eines, el llançador d'objectes i algunes finestres flotants que es comenten a continuació.

 

La barra d'eines conté algunes eines d'ús molt freqüent que es comenten a continuació.

Títol del document: el títol del document és una dada molt important que convé posar sempre a les pàgines que creem. Sempre que feu una pàgina amb Dreamweaver, heu de posar un títol que faci referència al contingut d'aquesta.

Aquest títol apareix si es guarda la pàgina als preferits i també serveix perquè els indexadors de la web (robots que indexen la web per fer-ne directoris o cercadors) reculli el títol de la pàgina.

Vista prèvia als navegadors i depuració (permet controlar la correcció del codi).

 

Les tres primeres icones de la barra d'eines permeten:

Veure el codi HTML

Veure mitja pantalla amb el codi HTML i vista de disseny

Veure només la pantalla de disseny

El mode disseny mostra un resultat semblant al resultat final, però no exacte; s'ha de veure la presentació amb un navegador per veure exactament el resultat final.

 

Si encara està oberta la primera pàgina que s'ha realitzat a la pràctica anterior i es prem la segona icona, el resultat ha de quedar:

 

   
 

Com es pot veure en la figura immediatament anterior, el Dreamweaver crea el codi html que produeix el disseny de la pàgina. En aquest crèdit no entrarem en l'estudi d'aquest codi.

   
   

Barra de seleccions, resolució, temps i llançadora

 

Aquesta barra, també anomenada en molts programes barra d'estat, és molt útil i té 4 funcions diferenciades.

 

 

   
 
Selecció
 

La zona de selecció que es veu a la figura només conté la paraula body, això és degut a que la pàgina està buida i l'únic element HTML que conté una pàgina buida és el body, és a dir, el cos del document.

   

Això es fa més útil a mida que augmenten els elements de la pàgina. És especialment útil per a seleccionar parts d'una taula o la taula sencera, ja que amb el ratolí, a vegades, és difícil seleccionar exactament el que es vol. Així és important saber els següents codis a l'hora de seleccionar:
<table> taula
<tr> fila d'una taula
<td> cel·la d'una taula
<body> tot el document

   
 
Resolució
 

La segona funció de la barra d'estat és la de permetre visualitzar la pàgina, posant la finestra del Dreamweaver a les mides adequades per visualitzar el contingut de la pàgina, com si la pantalla tingués la resolució indicada.

   
 
Velocitat
 

La velocitat indicada és la velocitat de transferència de la pàgina actual, donada una taxa de transferència predefinida (normalment 28.8kbits/s per a transmissió via mòdem, des de la Intranet de l'IES no hi ha problemes de velocitat).

Aquesta opció és útil per controlar per sobre si la velocitat de transferència de la pàgina es manté en uns marges adequats (entre 1 i 10 segons, segons el tipus de pàgina i segons el que es fa aparèixer ràpidament).

És important tenir en compte que una pàgina que triga menys d'un segon dóna la impressió de ser immediata, si triga de l'ordre de 3-5 segons sembla trigar una mica i si triga més de 10 segons, sembla una pàgina molt lenta.

   

Finestra Objectes

 

Aquesta barra conté molts dels objectes comuns d'una web, com les imatges, imatges de substitució (conegudes com a Rollover), les taules, capes, línies i alguns de menys coneguts com els objectes flash, i fins i tot alguns automatismes per fer la feina més fàcil, com les barres de navegació o la incorporació de dates automàtiques.

Aquesta finestra conté molts més objectes, als que es pot accedir prement la petita fletxa que hi ha a la part superior dreta de la finestra, al costat de la paraula Común.

 

 

 

   
   

Finestra Propietats

 

Aquesta finestra és especial i va canviant de contingut en funció de l'objecte seleccionat, però en tots els casos, serveix per a modificar les propietats del que hi ha seleccionat.
Aquesta finestra es pot fer aparéixer i desaparéixer al menú Ventana.

 

En la següent figura es pot veure la finestra de propietats d'un text normal.

 
 

Aquesta finestra permet definir les propietats del text.

Seguint les opcions, d'esquerra a dreta, en la primera líniea es pot veure les opcions per definir l'estil del text, la font, la mida, el color, l'estil negreta i cursiva i l'alineació a l'esquerra, centrada i dreta i un accés directe a l'ajuda.

I seguint les opcions de la segona línia, també d'esquerra a dreta, es poden veure les opcions per definir un vincle o enllaç.

Aquesta opció és una llista desplegable que mostra els vincles que ja s'han fet servir en aquest mateix document, però permet escriure el que sigui necessari, és a dir, qualsevol nom d'arxiu, amb ruta inclosa.

És un botó que ofereix una petita ajuda

Obre una finestra de navegació pel disc dur, a l'estil estàndard del Windows, per anar a buscar i seleccionar l'arxiu destí de l'enllaç.

Són estils de paràgraf (llista amb vinyetes, llista numerada, afegir sagnia i treure sagnia).

Serveix per afegir una etiqueta HTML directament, sense haver d'anar a veure el codi de tota la pàgina.

Serveix per veure més propietats. Aquesta opció, en molts casos, no mostra res més. Si es vol comprovar, es pot veure que en el cas actual, propietats de text, on la fletxa només aporta una opció anomenda Elemento de lista que en aquests moments està desactivada.