IES de Gironella
Àrea de Matemàtiques
CV FEM UN PROJECTE WEB
 
FORMAT DE PÀGINA, DE PARÀGRAF I DE TEXT

Informació

Per il·lustrar les possibilitats del Dreamweaver es proposa, fer un centre d'informació sobre una comarca i les seves poblacions. Amb la consulta a les pàgines Web de la Hiperenciclopèdia, Descobreix Catalunya al Palau Robert, el SIAL o Les comarques de Catalunya podeu disposar de la informació textual i gràfica necessaria per anar elaborant les pràctiques d'aquest mòdul. L'exemple que us proposem està basat en la comarca de la Garrotxa, però podeu escollir la comarca que preferiu i treballar-la de forma paral·lela a la desenvolupada a les pràctiques.
 
Per a la realització de les pràctiques és convenient que tingueu oberts de forma simultània el Dreamweaver i el Navegador. Així podeu visualitzar constantment l'edició de la vostra pàgina.

 

Pràctiques

Propietats de la pàgina

Si ja teniu el Dreamweaver obert amb una pàgina en blanc, el primer pas serà definir els aspectes més generals de la pàgina. Trobareu aquesta opció a Modificar | Propiedades de la pàgina.
 
Propietats de la pàgina. General
 
La informació del camp Título correspon al text que es visualitza a la barra blava de títol de la finestra del Navegador.
 
Aquest quadre de diàleg també permet definir els colors de la vostra pàgina: color de fons de la pàgina, del text normal, del text d'enllaç o vincles, dels vincles ja visitats, de vincles actius. És important mantenir una composició de colors coerents, sense estridències dintre d'una mateixa pàgina, així com mantenir una relació homogènia de colors entre les pàgines d'un mateix lloc web.
 
També és possible posar una imatge com a fons de la pàgina. En aquest cas, indiqueu el nom del fitxer en el camp Imatge o bé seleccioneu el fitxer. Si la imatge del fons es troba en una carpeta diferent de la pàgina HTM el Dreamweaver us proposarà de copiar-la a la carpeta de treball, contesteu afirmativament.
 
Cliqueu Aceptar per confirmar els canvis a les Propiedades de la página.
 
Encara que la pàgina no estigui enllestida, és convenient que la deseu el més aviat possible amb l'opció Archivo | Guardar de la barra de menú. Deseu-la a la carpeta L:\eso_4t\usuari\web_personal\cvweb\garrotxa\ amb el nom de garrotxa.htm o el nom de la comarca que heu escollit. Recordeu que no és convenient posar accents, ni espais en blanc, (normes de noms)

Atenció

En el quadre Propiedades de la página, en posar el punter del ratolí sobre un color veureu el codi corresponent en format hexadecimal (tal com es comentava al mòdul anterior).


Pràctiques
Escrivint text
 
Comenceu a escriure i a donar forma al text. Cerqueu la comarca a la Hiperenciclopèdia i, si us fa mandra escriure, copieu i enganxeu el següent text:
 
La Garrotxa
 
Extensió: 734 km2
Població: 46.708 h [1996]
 
Comarca de Catalunya, la més oriental de les de muntanya. Cap de la comarca, Olot. Comprèn l'alta conca del Fluvià i les capçaleres de la Muga i de les rieres d'Amer i de Llémena. El territori no és homogeni i hom pot considerar-hi, tant des del punt de vista físic com humà, dues subcomarques: el sector que s'estén al nord de la vall del Fluvià, denominat freqüentment alta Garrotxa, i el que ocupa la part meridional, conegut correntment per comarca d'Olot.
 
L'alta Garrotxa constitueix un sector molt muntanyós, laberíntic i escarpat amb profunds engorjats i cingleres. Els materials que hi predominen són les calcàries eocèniques, amb alguna intercalació margosa i algun aflorament d'argiles vermelles, materials profundament plegats i fallats, tallats per l'erosió i modelats per un aspre relleu càrstic. És drenat pels afluents de l'esquerra de la conca mitjana del Fluvià, entre els quals el Llierca i el seu afluent, la riera de Sant Aniol, que aïlla a l'oest el Montfalgars (1.610 m alt) i el puig de Comanegra (1.558 m), i la riera de Borró, que separa el conjunt muntanyós de Bassegoda (1.376 m) del massís de la Mare de Déu del Mont (1.115 m).
 
(...)
 
La població, que el 1860 arribà als 44.693 h, passà a 36.855 el 1900, a 40.777 el 1960 i a 46.060 h el 1991. Els municipis més poblats són Olot (26.713 h), Sant Joan les Fonts (2.821 h), la Vall d'En Bas (2.531h) i Besalú (2.098 h). A partir de la segona meitat del s XX començaren a ésser abandonades les terres de l'alta Garrotxa (el 1956 ja el 36% dels masos eren abandonats, i actualment, més del 50%]. Aquesta tendència a la despoblació es generalitza en tota la comarca pel damunt dels 600 m d'altitud. Els nuclis de població concentrada són molt poc importants.

 Alerta amb els canvis de línia:

El Return normal fa un canvi de paràgraf deixant un espai entre el paràgraf anterior i posterior. Si volem un canvi de línia sense canviar de paràgraf (sense espai entre línies) cal prémer Majúscules Return.

Deseu novament el fitxer garrotxa.htm i accediu al navegador per comprovar com es visualitza, tingueu en compte que l'adreça URL serà http://www.iesgironella.ct/~usuari/cvweb/garrotxa/garrotxa.htm
 
 

Pràctiques

Formatant el text
 
A continuació modifiqueu el format (color, tipus i mida de la lletra) utilitzant les icones de la finestra flotant
propietats (si no apareix activeu-la a l'opció Ventana del menú).

Us proposem els seguents atributs per al text:

Títol: La Garrotxa
Arial, mida 6, color marró i negreta.
Extensió: i Població:
Arial, mida 4, color taronja i negreta.
734 km246.708 h [1996]
Arial, mida 4, cursiva.
La resta del text
Arial, mida 2.
Els noms propis del text
Arial, mida 2, negreta.

Per canviar el color del text cal clicar:

Inseriu una línia després del títol amb l'opció Insertar regla horizontal de la finestra flotant objectes (feu-la aparèixer si no hi és). Al final del text afegiu una altra línia i, a sota, teclegeu en cursiva l'origen de la informació: (Text extret de la Hiperenciclopèdia).


Deseu novament la pàgina amb el nom de garrotxa.htm i visualitzeu-la amb el navegador (actualitzar vista).

Atenció

En seleccionar el tipus de lletra (Arial, Times New Roman) s'ha de tenir en compte que tots els usuaris no disposen ni tenen instal·lats els mateixos tipus de lletra. Els tipus Arial, Courier New i Times New Roman són estàndards del Windows. Si utilitzeu altres tipus i l'usuari no els té instal·lats, el Navegador no mostrarà la pàgina tal com l'heu dissenyat.

 

Informació
Alineació dels paràgrafs
 
De la mateixa manera que amb un processador de textos, els paràgrafs es poden alinear a l'esquerra, a la dreta o centrats. Alguns navegadors permeten justificar el text, però no és una etiqueta estàndard.
 
Pràctiques

Modifiqueu la pàgina de la comarca de La Garrotxa (o de la comarca que estigueu treballant).
 
Centreu el títol amb lel botó corresponent de la finestra propietats.

Alineeu a la dreta el text del peu de pàgina: (Text extret de la Hiperenciclopèdia).

Deseu el fitxer garrotxa.htm i comproveu el resultat al navegador.

 

Informació
Llistes
 
Per formatar un paràgraf també podeu utilitzar les llistes (numerades o de vinyeta). A la finestra propietats trobareu les opcions
.
 
Llista de vinyeta Llista numerada
Municipis
  • Olot
  • Santa Pau
  • Vall d'en Bas
  • Besalú
Muntanyes (ordenades per altitud)
  1. Montfalgars (1.610 m)
  2. Comanegra (1.558 m)
  3. Bassegoda (1.376 m)
  4. Mare de Déu del Mont (1.115 m)

 
Les llistes es poden albergar unes dins de les altres. En el cas de les llistes de vinyeta podeu seleccionar el tipus de símbol a mostrar, i a les llistes numerades podeu escollir entre numeració romana o aràbiga i el número inicial. Ho trobareu a
Texto | Listas | Propiedades.

Amb els botons sangría es poden estructurar les llistes en diferents nivells.

 

Pràctiques

Busqueu, a la Hiperenciclopèdia o al SIAL, el nom dels 21 municipis de la Garrotxa o de la comarca que esteu treballant. Situeu-vos al final de la pàgina i escriviu Relació de municipis: (Arial, mida 4, color taronja i negreta). A continuació teclegeu una llista de vinyeta amb tots els municipis, ordenats alfabèticament (Arial, mida 2). 

Després dels municipis, inseriu una línia amb l'opció Insertar regla horizontal de la finestra objectes. Sota la línia, teclegeu en cursiva la font d'on heu obtingut la relació de municipis: (Informació extreta de ...). Alineeu a la dreta.

Deseu novament el fitxer garrotxa.htm. La pàgina ha de tenir aquesta aparença:
 
Pàgina garrotxa.htm visualitzada en el Navegador
 
Modifiqueu l'estil de vinyeta de la llista perquè en lloc de cercles sòlids us surtin cercles buits. Per fer-ho, seleccioneu el primer element de la llista (primer municipi), cliqueu el botó dret del ratolí i en el menú contextual escolliu l'opció Lista | Propiedades.
 
 

Una altra forma d'alinear el text és utilitzant el sagnat, el qual es realitza simultània a dreta i esquerra. L'usuari no pot controlar la mida de la sagnia. L'opció es troba als botons de la finestra propietats.

 

Atenció

Tal com s'ha dit, el Dreamweaver facilita la creació de pàgines Web. Les accions seleccionades en els menús i a la barra d'eines es converteixen en etiquetes HTML. Amb les icones de la barra d'eines podeu alternar a la vista de codis de qualsevol pàgina.
 
Visualitzeu els codis HTML de la pàgina que esteu fent. Fixeu-vos que els caràcters accentuats es codifiquen per tal de garantir la seva correcta visualització amb qualsevol navegador de qualsevol plataforma (PC, Mac, Unix...). Per exemple, la à està codificada com à.
 


Informació
Revisió d'ortografia
 
El Dreamweaver disposa d'una eina per revisar l'ortografia del text, en català o en anglès (Textos | Ortografía). Funciona de forma semblant a qualsevol corrector ortogràfic d'un processador de textos.
 
Convé que la feu servir per evitar errades ortogràfiques i de tecleig a les vostres pàgines.