IES de Gironella
Àrea de Matemàtiques
CV FEM UN PROJECTE WEB
 
TAULES (I)

Informació

Les taules són un conjunt de files i columnes que donen com a resultat una graella de caselles on hi pot haver lletres, números, imatges... De fet, les taules d'una pàgina HTML són semblants a les d'un processador de textos i serveixen per encolumnar i estructurar el text i les imatges amb més precisió.  
 


Pràctiques

Creació d'una taula
 
La finalitat de la següent pràctica és la creació d'una taula resum de les dades estadístiques de distribució de la població segons sexe i edat a la comarca de la Garrotxa l'any 1996.
 
Taula amb la distribució de població de la Garrotxa
 
Si a l'hora de fer les pràctiques heu escollit una comarca diferent de la Garrotxa, podeu consultar la web de l'Institut d'Estadística de Catalunya per obtenir les dades necessaries per a la pràctica.
 
Obriu el Dreamweaver. Us apareix una pàgina en blanc. Definiu l'aspecte general de la pàgina amb l'opció Modificar | Propiedades de la página. Com que aquesta pàgina s'enllaçarà amb les anteriors convé que seguiu les mateixes directrius de disseny: color del fons, tipus, color i mida de la lletra... El títol de la finestra ha de ser Distribució de població de la Garrotxa, 1996.
 
Abans de continuar deseu la pàgina a la carpeta
L:\eso_4t\usuari\web_personal\cvweb\garrotxa\ amb el nom de poblacio.htm.
 
A la part superior, centrat, teclegeu el títol de la pàgina (lletra Arial, mida 4, color taronja i negreta): Distribució de població de la Garrotxa, 1996.
 
Situeu el punter del ratolí després del títol i seleccioneu l'opció Insertar tabla de la finestra d'objectes.
 
En la finestra que apareixerà, teclegeu el següent contingut
 

 
Fixeu-vos que per defecte, la taula ocupa tota l'amplada disponible de la pantalla (100% de finestra), repartint-se l'espai entre el nombre de columnes que li heu indicat.
 
Teclegeu els següents valors a la taula que acabeu de crear:
 
Valors de la taula
 

Per veure la finestra de propietats de cada element de la taula, cliqueu l'etiqueta corresponent a la barra d'estat, és a dir la zona inferior esquerra . Cal tenir en compte les següents identificacions:

<table> selecciona tota la taula
<tr> selecciona fila
<td> selecciona cel·la

Deseu la pàgina poblacio.htm i comproveu com es visualitza amb el Navegador.
 
 
Modificar l'aspecte de la taula

Situeu el punter del ratolí en la primera ce·la de la taula, i arrosegueu-lo seleccionant totes les cel·les de la taula). Una vegada seleccionada tota la taula, escolliu el tipus de lletra Arial, Tam:2.
 
Poseu en negreta totes les etiquetes de la primera columna i de la primera fila.
 
Alineeu a la dreta les etiquetes i els valors de la segona i tercera columna. Per unificar les cel·les, arrodoniu tots els valors a dos decimals.

El següent pas serà ajustar la mida de la taula i de les columnes. Seleccioneu tota la taula. Observeu els paràmetres An Al de la finestra de propietats, fan referència a l'amplada i alçada en píxels de l'element seleccionat, en aquest cas tota la taula.

 
Poseu 350 píxels l'amplada de la taula.
Seleccioneu totes les cel·les de la primera columna i poseu 200 píxels com d'amplada.
Canvieu l'amplada de la segona columna a 75 píxels.
Repetiu el procés per a la tercera columna. Fixeu-vos que la suma de les tres columnes (200+75+75) és igual a l'amplada total de la taula (350). Si els valors no són coherents, en el moment de la visualització el Navegador ajustarà les mides.

Visualitzeu els canvis al navegador.
 
Modifiqueu el color de fons de la taula. Seleccioneu tota la taula. Seleccioneu el color blanc en el camp Col. fondo.

 
Canvieu a color taronja les cel·les de la primera fila. Assegureu-vos que teniu seleccionada aquesta fila. L'aspecte de la vostra taula ha de ser semblant a:
 
Aspecte de la taula després de canviar els colors
 
Deseu la pàgina poblacio.htm i comproveu com es visualitza amb el Navegador.
 
Com que el fons de les cel·les de la primera fila és color taronja i la lletra és de color negre quasi no es veu el text. Canvieu-lo a color blanc.

 
A continuació, seleccioneu tota la taula i a la finestra de propietats canvieu l'Espacio entre celdas a 0 per evitar l'efecte de doble línia.

 
Si visualitzeu ara la taula, veureu que els valors de la segona i tercera columna, que heu alineat a la dreta, queden massa enganxats a la línia del contorn. Augmenteu a 2 el Relleno de celda (espai de separació entre el contorn i el contingut de la cel·la).
 


Si l'última fila queda buida la podeu eliminar. Seleccioneu-la i amb el botó dret del ratolí Tabla | Eliminar fila.
 
Aspecte de la taula després de suprimir la fila
 
Deseu la pàgina poblacio.htm i comproveu com es visualitza amb el Navegador.

Una vegada heu arribat aquí, es tracta de desglossar el bloc d'edats que va de 0 a 10 anys i d'11 a 20 anys. Situeu el punter del ratolí a la cel·la Menys de 20 anys, cliqueu amb el botó dret del ratolí i seleccioneu l'opció Tabla | Insertar fila. Esborreu el contingut de la fila i introduïu els següents valors:
 
Nous valors per inserir a la taula
 
Igualment, desglosseu el bloc d'edats que va des de 81 a 90 anys i de 91 a 100 anys.
Introduïu els següents valors:
 
Nous valors per inserir a la taula
 
Deseu la pàgina poblacio.htm i comproveu com es visualitza amb el Navegador.
 
Després de la taula afegiu una referència a la web d'on s'ha obtingut la informació: Web de l'Institut d'Estadística de Catalunya (la seva adreça és http://www.idescat.es).
 
Deseu novament la pàgina poblacio.htm. Per comprovar aquest enllaç recordeu que heu d'estar connectats a Internet.
 
Per acabar la pràctica, es tracta d'enllaçar la pàgina garrotxa.htm amb la que acabeu de fer poblacio.htm.
 
Amb el Dreamveawer, obriu el fitxer garrotxa.htm. Situeu el cursor abans de l'apartat de Relació de municipis. Teclegeu el text Distribució de població de la Garrotxa, 1996. Seleccioneu el text i definiu un enllaç amb la pàgina poblacio.htm.
 
Deseu la pàgina garrotxa.htm i comproveu amb el Navegador que l'enllaç a la pàgina poblacio.htm funciona.
 

Atenció

Si especifiqueu l'amplada de la taula en píxels eviteu que aquesta canviï de mida quan redimensioneu la finestra del Navegador.
 
Teclegeu 0 en el camp Borde de la taula per fer que una taula no presenti línia de contorn entre les cel·les. El Dreamveawer mostra una línia de punts a l'editar però no apareix cap línia quan la pàgina es visualitza amb el Navegador.

Unes opcions interessants són la d'unir (combinar) o dividir cel·les.